-->

Resepi Es Pisang Ijo

Resepi Es Pisang Ijo

Rasanya menyegarkan, manis dan sedikit lazat yang datang dari susu kelapa, menjadikan Snek ini disukai oleh ramai orang dari kanak-kanak kecil kepada orang tua. Satu bahagian Makasar ais yang tipikal ini terdiri daripada buah pisang dibungkus dalam kulit tepung hijau, diiringi oleh warna tepung beras, susu kelapa, ais bercukur, yang kemudiannya dibanjur dengan sirap Cocopandan.

Masa Prep: 15 minit
Masa memasak: 50 minit
Jumlah masa: 1 jam 5 minit

Bahan untuk pisang Ijo

Banana Kapok 4 keping, kukus, selepas sejuk yang dikupas
Tepung padi 250 gram
Air 250 CC
Jus daun suji 2 sudu besar
Jus daun Pandan 2 sudu besar
Jus daun Pandan 1 sudu besar
Garam rasa

Bahan sos

Susu kelapa 600 CC
Tepung padi 50 gram
Tepung sagu 1 sudu besar
Pandan meninggalkan 2 helai
Garam rasa
Sirap cocopandan rasa
Ais tangerin rasa

Bagaimana untuk membuat

1. pisang Ijo: mengambil 50 gram tepung fbenarkan, kemudian Campurkan dengan garam, kacau sehingga sebati. Tuangkan air dan air dari Suji bit demi sedikit sehingga sebati.

2. masak doh di atas api kecil manakala diaduk-aduk sehingga doh thickens seperti suatu slurry, angkat dan biarkan sejuk, diketepikan.

3. Tambah lagi doh tepung beras kepada pulpa, kacau dan uli sehingga ia menjadi doh, kacau dan uli sehingga ia menjadi adunan yang tidak melekit di tangan.

4. ambil 2-3 camca besar daripada doh, tipiskan. Letakkan pisang, Balut pisang dengan doh ini.
Kukus pisang hijau selama 30 minit, angkat dan biarkan sejuk.

5. sos: Campurkan susu kelapa, tepung beras, gula, daun Pandan dan garam. masak ke atas haba sederhana manakala diaduk-aduk untuk rebus dan menjadi katurat doh, mengangkat dan mengetepikan.

6. sediakan mangkuk makanan, letakkan buburan dan berikan pisang hijau yang telah dipotong ke dalam kepingan, siram dengan sirap merah. Jika anda suka, boleh dihidangkan dengan ais Keprok.

Kelebihan cuba untuk membuat makanan anda sendiri di rumah biarkan sahaja snek yang telah dijual di tepi jalan seperti resipi ais-pisang ini pasti untuk membuat makanan anda sendiri yang anda mengambil lebih bersih. semoga berjaya!

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel

close