-->

resepi ikan pepes dan gurame

resepi ikan pepes dan gurame

Ramuan dan perisa

1. seperti namanya, resepi ikan pepes memerlukan ikan segar untuk kira-kira 1 kg. Basuh badan luar dan di dalam ikan dan memberi potongan 2-3 kali supaya perasa lebih meresap.

2. limau saiz sederhana cukup besar untuk rasa kira-kira 2-3 PC bergantung kepada saiz oren yang digunakan. Potong ke dalam kepingan dan kemudian Zoom ke dalam dan air untuk mengurangkan ikan. Garam dapur iodiam cukup untuk pelincir ikan sebelum memasak dan untuk perasa halus/tuangkan perasa yang halus mengambil kira-kira sebanyak satu sudu kecil

3. rasa perisa lebih atau kurang sebanyak 1 sudu kecil. Boleh dihapuskan jika ia tidak suka dan digantikan dengan garam dan gula.

4. daun pisang adalah utuh dan cukup segar. Jangan lupa untuk membersihkan dua permukaan dan kemudian haba secara ringkas pada api sehingga ia sedikit layu dengan gelongsor di atas api, tidak membuatnya mudah untuk Balut kemudian. Merah Cayenne lada kira-kira 8-11 PCs. Basuh dengan teliti sebelum digunakan.

5. segar cili merah hitam lebih atau kurang 3-5 PCs mengikut rasa. Basuh yang bersih dan Hirisan kecil untuk campuran Bumbunya. Laurel meninggalkan saiz sederhana kira-kira 4 helai. Basuh dengan teliti sebelum mencampurkan dengan bahan lain.

6. minyak sayuran rasa.
Air bersih untuk rasa lebih atau kurang sebanyak 2 liter

7. halia saiz sederhana adalah yang besar kira-kira 6 bahagian daripada jari dewasa. Mengupas kulit kemudian kepingan hirisan nipis.

8. Fresh scallion adalah kira-kira 2 PCS sahaja. Basuh bersih maka hirisan kecil kecil.

9. berus memanjangkan saiz sederhana adalah kira-kira 2 jari dewasa. Basuh bersih, mengupas pasaran kemudian kepingan.

10. kunyit saiz sederhana adalah besar kira-kira 3 bahagian jari dewasa. Basuh kawasan luar, mengupas kepingan kasar dan Hirisan.

11. batang Serai kira-kira 2 rod. Basuh bersih maka hirisan kecil kecil.

12. saiz bersaiz besar bawang merah adalah kira-kira 14 ulas. 4 PC untuk perasa dan 10 PC didikupas kemudian dalam dihiris nipis.

13. saiz sederhana bawang putih adalah lebih atau kurang sebanyak 12 PCs. Mengupas kulit kemudian 2 ulas pelekat untuk herba halus dan 10 PCS dihiris nipis. Biskut kacang Hazel lebih kurang 9-10 PCs untuk perasa halus.

14. gula coklat adalah kira-kira 1 sudu sahaja. Slim Thin Comb untuk perasa.

15. ketumbar adalah kira-kira satu sudu besar untuk perasa. Kualiti yang baik Terasi sedikit.

16. serbuk nutmeg atau tidak lebih atau kurang sebagai satu perempat daripada sudu kecil untuk campuran perasa.

Bagaimana untuk membuat Resipi ikan Pepes

Bagaimana untuk membuat Resipi ikan Pepes


1. selepas ikan yang hendak digunakan dibersihkan sehingga membersihkan dengan sempurna, Pelincir seluruh bahagian ikan dengan campuran jus limau dan garam di dapur yang dibersiaskan sehingga semua bahagian ikan yang diliputi dengan sempurna. Simpan dan biarkan berdiri secara ringkas supaya bau hanyir tipikal hilang.

2. sementara menunggu rasa marinade, rakan-rakan boleh membuat perasa yang baik.

3. untuk melembutkan perap boleh menggunakan pengisar tetapi untuk keputusan yang terbaik, kita harus menggunakan cara manual AJA, iaitu dalam menggunakan tangan semua perasa, seperti gula coklat, bawang putih, bawang, ketumbar, Little Terasi, nutmeg, Biskut kacang Hazel, minyak sayuran menjadi lebih benyek dan dengan cepat menembusi ke dalam perap dan memberi garam rasa sehingga sebati.

4. perasa yang telah dihancurkan di atas dibahagikan kepada dua. Satu bahagian untuk menkot ikan dalam dan luar yang pertama dan kemudian sebahagiannya dicampur dengan (dihiris perasa) cili merah besar lada, halia dihiris, Lot bawang, dihiris putih, kunyit Iris, dihiris hirisan bawang, hirisan lengangal dan Serai dihiris untuk Di luar.

5. ikan lumuri yang telah dilata dengan air oren di atas dengan perasa halus pertama. Flatten sehingga semua bahagian luar ikan dan bahagian dalam ikan (perut) penuh dengan purata. Rebutlah daun pisang yang dibersihkan sebelum ini dan potong ke saiz yang dikehendaki untuk Balut dan stim ikan.

6. mengambil beberapa rempah halus dicampur dengan hirisan rempah lain kemudian diletakkan di atas daun pisang dan mengambil ikan dan tarus di atas perasa.

7. ambil sisa perasa yang halus serta hirisan perasa dan minyak pelincir kembali bahagian luar. Tambahkan daun Laurel, Basil dan ketulan besar lada Cayenne di atas ikan dan kemudian kehilangan daun pisang kemas dan kunci ia menggunakan pilihan gigi atau Lidi.

8. sediakan dandang atau kuali rakan juga boleh menggunakan Presto kuali supaya daging itu betul lembut sehingga ia semula jadi.

9. letakkan air untuk rasa atau lebih atau kurang sebanyak 2 liter dan tambah minyak sayuran sedikit kepada ia lebih atau kurang sebanyak 2 sudu

10. hidupkan haba yang kecil sehingga air mendidih dan masukkan bungkusan daun pisang yang mengandungi pepes. Tutup dan stim sehingga masak atau lebih atau kurang untuk satu jam.

Sebaik sahaja dimasak, buka pengukus dan biarkan lembapan keluar dari seluruh kemudian mengambil pakej yang paling dalam atau ikan masam. Memakai hidangan pinggan dan makan dengan nasi putih yang panas. Resipi ikan pepes kali ini rasa agak pedas dan tidak perlu ditambah sambal. Tetapi jika anda mahu, rakan juga boleh menikmatinya dengan sambal dan keropok.

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel

close