-->

RESEPI IKAN MASAM MANIS PEDAS

RESEPI IKAN MASAM MANIS PEDAS

1. ikan segar masih saiz segar dengan ciri warna kulit masih cerah dan daging berasa sukar apabila pada akhbar kira-kira 1 kilo gram sahaja

2. Tip 1-3 ekor bergantung pada saiz). Boleh memakai ikan, tilapia, kerang, atau jenis ikan lain yang disukai. 2 PCS saiz sederhana bawang putih adalah besar maka mempuri akan dipiu ke dalam ikan yang akan digunakan.

3. dapur garam dan lada halus atau serbuk lada untuk rasa.
Botol sos atau kualiti yang baik sachet kira-kira 4 camca besar untuk 5 camca besar sahaja. Boleh menggunakan jenama Nafbis, ABC, Delmonte atau jenama lain yang dijamin berkualiti.

4. Bawang besar kualiti sebanyak 1 keping. Pilih bawang yang masih baik dan saiznya tidak terlalu besar dan kemudian hirisan kecil untuk kacau goreng dengan herba lain. 2 PC saiz besar bawang putih untuk membuat sos masam manis.

5. mengupas kulit dan kemudian memukul atau menyebarkan kasar untuk kacau bersama-sama rempah lain. 1-2 berpunca dari scallion keadaan yang baik dan segar. Basuh yang bersih maka panzerjäger nipis/kecil untuk campuran sos.

6. lada merah besar cili kira-kira 4-5 PCS atau mengikut rasa. Jangan lupa untuk mencuci dahulu dan kemudian hirisan kecil. Kira-kira 2 SM halia saiz sederhana adalah besar. Jangan lupa untuk mencuci bersih dan mengupas kulit terlebih dahulu sebelum digunakan dan Jadikannya mudah untuk Berendam dan keluar aroma.
5 cedok atau 4 camca besar cornor sesetengah orang tahu dia dengan nama kanji jagung untuk menebal perasa asid manis.

7. air bersih dimasak bercampur dengan kanji cornlebih kurang 150 cc. Cuka air adalah kira-kira 1/2 sudu teh atau boleh dihapuskan jika ia tidak suka. Pelbagai sayur-sayuran segar untuk bercampur dan mengisi sos masam manis, seperti lobak merah, timun, lada buah-buahan atau bergantung kepada citarasa.

8. masak minyak yang cukup baru untuk digoreng ikan yang akan digunakan. Margarine atau mentega untuk merasai sos masam manis perasa kemudian.

Bagaimana untuk membuat ikan masam manis

1. langkah pertama yang perlu dilakukan adalah untuk membersihkan ikan yang digunakan, membuang skala luar dan menanggalkan bagiam dalam ikan supaya tidak bau dan bilas sehingga membersihkan dengan betul dari kotoran yang sedia ada.

2. Iris jarang sedikit Balok bahagian badan supaya perasa lebih meresap ke dalam daging. Ambil 2 ulas bawang putih kemudian Campurkan dan campur dengan garam dapur yang dikuantum dan serbuk lada kecil yang telah disediakan di atas.

3. gris terhadap ikan yang telah dibersihkan sehingga ia adalah rata kepada semua bahagian. Tunggu sebentar untuk menjadi lebih meresap ke dalam Dagingya. Mengambil kanji yang sedikit dan kemudian gris badan luar ikan dengan tepung untuk menjadikannya lebih rangup.

4. ambil kuali dan berikan banyak minyak supaya semua bahagian ikan dibanjiri semua manakala goreng dan tersebar sama. Hidupkan haba sederhana yang rendah sehingga minyak masak dengan betul Panas, kemudian masukkan pelan ikan Tilapia, ikan, kerang, ikan atau ikan lain yang digunakan supaya minyak tidak kira-kira tangan atau bahagian badan yang lain. Flip ikan sehingga masak dan dihitat kuning kemudian angkat.

5. sediakan kuali leper sekali lagi atau satu lagi untuk membuat perasa masam manis dan berikan mentega sedikit untuk kacau perasa. Kacau dalam bawang putih yang disediakan untuk membuat sos ke dalam kuali leper di atas dengan bawang kecil. Kacau dua rempah di atas sehingga bau bau kacau.

6. Masukkan bawang hijau dicincang dan halia yang sudah bersedia. Kacau sebentar untuk dicampur dengan rempah lain. Tambah serbuk lada, cuka jika anda suka, sos dan garam dengan rasa iodikuantum dan kacau sebentar untuk bergaul dengan masam manis lain.

7. Masukkan sayuran yang hendak digunakan. Jangan lupa untuk mencuci bersih dan potong kepingan kecil sebelum ini. Kacau sekali lagi sehingga sayur separa masak. Ambil bekas kecil dan campur kanji dan air bersih dimasak yang telah disediakan di atas sehingga ia tebal dan dicampur dengan baik dan kemudian dimasukkan ke dalam kuali yang mengandungi doh sos di atas. Kacau sekali lagi sehingga sos masam manis sedikit tebal dan sayuran agak matang.

8. kacau ikan ke dalam sos dan masak sebentar sambil kacau supaya ia telah meresap masuk ke dalam daging ikan dan kemudian Hidangkan ke pinggan pinggan.

Nampaknya tidak terlalu sukar bukan cara untuk membuat Resipi ikan manis dalam sos di atas.

Rakan kawan juga boleh membuat Resipi ikan masam manis ini dengan mudah menggunakan jenis ikan yang lain. Walaupun cara untuk menjadikannya cukup mudah, rasa dan aroma resepi ikan ini adalah tidak kurang lho berbanding dengan yang di restoran terkenal atau Star Hotel. Terutamanya jika dimakan dengan nasi putih yang masih panas, pasti dijamin setiap ahli keluarga akan ketagih

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel

close